Periodiek onderhoud van je horloge: Wat houdt het in?

Periodiek onderhoud van je horloge: Wat houdt het in?

De lente is aangebroken en voor veel mensen betekent dat, dat de hele woning van voor tot achteren wordt opgeruimd en schoongemaakt. Wat veel mensen vergeten is het regelmatig schoonmaken van hun sieraden en horloges. Het is mooi dat we sieraden en horloges zo dichtbij ons kunnen dragen, maar het zorgt er ook voor dat ze snel hun glans verliezen door viezigheid en huidvet.

Door regelmatig je horloge te onderhouden, beperk je slijtage. Daarnaast zorg je ervoor dat het uurwerk correct blijft werken. Op de lange termijn zorg je ervoor dat grote reparatiekosten worden voorkomen. Wij voorzien ook exclusieve horloges van onderhoud, denk hierbij aan Tag Heuer, Omega, Rado en Breitling. Maar wat houdt periodiek onderhoud nu eigenlijk in?

onderhoudTechnische diagnose

Allereerst wordt er een technische diagnose uitgevoerd, hierbij analyseren we jouw horloge. De kast, band en het uurwerk worden stuk voor stuk grondig bekeken. Op basis daarvan kunnen we vaststellen welk onderhoud jouw horloge nodig heeft.

Demonteren van het horloge

Daarna is het tijd om het horloge volledig te demonteren, het uurwerk wordt hierbij gedemonteerd. Afhankelijk van het horloge, kan het een grote klus zijn om het uurwerk te demonteren.

 

Reinigingonderhoud

Het schoonmaken van het uurwerk is een nauwkeurige werkzaamheid, elk onderdeel moet stuk voor stuk worden schoongemaakt. Hiervoor worden speciale vloeistoffen gebruikt die niet schadelijk zijn voor de onderdelen.

Controle en vervanging onderdelen

Nu alle onderdelen grondig zijn schoongemaakt worden eventuele sporen van slijtage goed duidelijk. Alle onderdelen die sporen van slijtage tonen of die schade hebben die de werking van het uurwerk kunnen belemmeren, worden vervangen. Hierbij maken we uiteraard alleen gebruik van hoogwaardige kwaliteit materialen.

Smering

Om ervoor te zorgen dat het uurwerk weer soepel loopt, is het belangrijk dat de onderdelen stuk voor stuk worden gesmeerd. Dit wordt gedaan met een speciaal middel, dat ervoor zorgt dat de smering van lange duur is. Vervolgens wordt het uurwerk weer gemonteerd!

Controle van het uurwerk en afregelen

Bij het controleren van het uurwerk maken we gebruik van een elektronisch apparaat waarmee eventuele afwijking of fouten in het uurwerk worden ontdekt. Dit zorgt voor een perfecte afregeling van het uurwerk zodat je weer maanden vooruit kunt met je horloge!

Herstellen van de horlogekast

De horlogekast krijgt uiteraard ook aandacht bij het periodiek onderhoud. Het horloge wordt eerst in een ultrasoon bad gelegd zodat ook al het vuil uit de kleine hoekjes wordt verwijderd. Wanneer het glas van je horloge is beschadigd, wordt dit vervangen. De kast wordt behandeld en daarna gepolijst, hierdoor lijken alle onderdelen weer zo goed als nieuw.

Assemblage

Als laatste wordt het horloge weer zorgvuldig in elkaar gezet, hierna is het weer klaar om gedragen te worden. Doordat het horloge zo grondig wordt schoongemaakt en alle versleten onderdelen worden vervangen, heb je als het ware na een periodiek onderhoud een gereviseerd horloge.

Een kleine tip: vergeet de zomertijd niet!

Op zondag 29 maart mogen we onze klokken weer allemaal een uur terugzetten, terug naar de zomertijd. Veel mensen verzetten de tijd wanneer ze het horloge nog om hun pols hebben. Op deze manier is de kans groot dat het uurwerk aan de binnenzijde wordt beschadigd. Het advies is om het horloge eerst van de pols te halen voordat je de tijd gaat verzetten.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik accepteer de Privacy Policy