Van idee tot tastbaar model – 3D Printen

Van idee tot tastbaar model

“3D-printers zijn een waardevolle aanvulling op ons vak”, vindt meestergoudsmid Peter van Moorsel. Een aantal jaar geleden schafte hij een 3D-printer aan en de laatste jaren heeft hij zijn specialisme verder ontwikkeld in deze innovatieve techniek. “Het voordeel van deze printer is dat je sieraden kunt ontwerpen waarbij klanten een beter visueel voorbeeld krijgen van hoe het er uiteindelijk uit komt te zien. Het ontworpen sieraad wordt in een model uitgeprint zodat we nog wijzigingen op het ontwerp kunnen aanbrengen tot het helemaal naar wens is.”

Al is de aanschaf van zo’n printer een grote investering, toch is het belangrijk om in je vak te blijven innoveren”, stelt Peter. “Blijven leren en investeren horen daarbij. Ik ben er echt blij mee, want naast dat het mij meer vrijheid geeft om creatiever te ontwerpen, krijgt de klant er ook meer beleving bij. Een win-peterwinsituatie.”

Het ontwerpen van sieraden ging voorheen door middel van schetsen op papier. “Ik schets en ontwerp nog steeds, alleen merk ik dat met een 3D-tekening er meer beleving en duidelijkheid ontstaat bij de klant. Na goedkeuring van deze afbeelding maakt de 3D-printer een kunststof mal door een vloeibare polymeer te verharden met ultraviolet licht. Dit is een gedetailleerde kunststof versie van het sieraad. Aan de hand van deze dummy heeft de klant de mogelijkheid om het persoonlijke ontwerp goed te bekijken en te passen voordat we het gaan gieten in edelmetaal. De ervaring leert dat dit veel beter werkt in de praktijk, juist omdat de klant iets tastbaars in handen krijgt.”

Met een 3D-ontwerp ligt de opzet van het sieraad er al. “De basishandelingen hoef ik niet meer te doen. Er volgt een 3D-print in wax. Dit waxmodel wordt gebruikt om het sieraad in edelmetaal te gieten. Na het gieten volgt het traditionele ambacht. Dit betekent het afwerken van het sieraad door handelingen zoals schuren, solderen en eventueel het bezetten met edelstenen.

Ik volg al dertig jaar mijn eigen visie waarbij ik zeker met mijn tijd meega, want vernieuwing is heel belangrijk in ons vak. Elke opdracht is een kans en een uitdaging om weer iets moois te creëren. De klant vertrouwt mij dat toe. Tijdens het vervaardigen van het sieraad stuur ik regelmatig foto’s en filmpjes naar de klant om hen zo mee te nemen in het proces. Ik merk dat ze dat enorm waarderen, het zorgt voor een stukje betrokkenheid en meer persoonlijk contact. De combinatie van het traditionele ambacht met 3D-printen kan zorgen voor de mooiste creaties in ons vakgebied. Het biedt zeker meerwaarde voor de toekomst.”

peter 2

WAT IS 3D PRINTEN?
3D printen is een proces waarbij drie dimensionale objecten vanuit een digitaal 3D bestand worden geproduceerd. Een object wordt laagje voor laagje geprint totdat het af is. Na het ontwerp volgt er een ‘render foto’ van het digitale ontwerp, dit is een realistische weergave van het ontwerp. Aan de hand van deze foto krijgt de klant een goed beeld wat hij of zij kan verwachten zonder dat er goud of zilver aan te pas komt. Er wordt een kunststof mal gemaakt van het sieraad zodat de klant deze kan passen. Na goedkeuring gaat de goudsmid verder met het assembleren en afwerken en uiteindelijk heeft de klant een tastbare herinnering voor het leven in handen.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ik accepteer de Privacy Policy