Special gifts for special moments

Sieraden verbeelden wereldwijd tradities en gewoonten. In Nederland kennen we niet zo’n rijke sieradentraditie als in bijvoorbeeld India en Afrika. Toch zijn er verschillende gelegenheden waarbij het geven van sieraden gebruikelijk is. Wanneer geef je welk sieraad cadeau en waarom?

Verlovingsring en trouwring

Traditiegetrouw vraagt de man zijn geliefde ten huwelijk met een diamanten verlovingsring. Ringen symboliseren eeuwige toewijding en liefde. Een ring heeft geen begin en einde.

Vooral kleurloze diamanten zijn populair, vanwege het tijdloze karakter, maar tegenwoordig kiest men ook vaker voor kleur. Om welke vinger de verlovingsring wordt gedragen verschilt per geloof, land en soms zelfs per provincie. Draagt men de verlovingsring aan de rechter ringvinger, dan wordt de trouwring links gedragen en andersom.

De trouwring wordt vaak samen uitgezocht en dat is een bijzonder moment op zich. Tegenwoordig is de keuze enorm. Koos men vroeger voornamelijk voor geelgoud, tegenwoordig zijn ook andere edelmetalen populair, zoals witgoud en platina. Bekijk onze speciale trouwringenpagina voor nog meer inspirerende mogelijkheden.

Baargoud
Van oudsher is het gebruikelijk dat de man zijn vrouw na de bevalling een mooi kostbaar cadeau geeft. De afgelopen decennia raakte het baargoud in ons land in verval, maar nu is de traditie bezig aan een comeback. De meeste mannen gaan voor een gouden ketting of armband. Maak het geschenk helemaal af met een persoonlijke gravure, zoals de geboortedatum en naam van het kindje.

Kraamzilver
Tegenwoordig kun je alle kanten op met een kraamcadeau, maar traditioneel geef je de pasgeborene een zilveren rammelaar, bijtring. De traditie gaat terug naar de zestiende eeuw. Rammelaars zijn al veel ouder, maar vanaf de zestiende eeuw werd de rammelaar gezien als een beschermmiddel voor jonge kinderen tegen ziektes en ongeluk. Naast een zilveren rammelaar of bijtring kun je ook denken
aan een zilver naamarmbandje, zilver bestek of een verzilverde tuitbeker of spaarpot. Een geboortecadeau van zilver is persoonlijk en blijvend.

Nieuwe tijden

Vroeger was het ook heel gebruikelijk om voor de zestiende en 21 ste verjaardag een sieraad cadeau te doen. Het ging dan vaak om een erfstuk dat werd doorgegeven. Nu is dit minder gebruikelijk.

Jongvolwassenen krijgen tegenwoordig hun rijbewijs cadeau of een stedentrip. Tijden veranderen en daarmee ook de tradities, maar wie weet krijgen ook deze tradities weer een comeback. In een tijd waarin alles vluchtig aan ons voorbij gaat verlangen we steeds meer naar vroeger. En als er iets blijvend is, dan zijn het wel sieraden. Laat je inspireren door onze veelzijdige collectie sieraden in de webshop of maak een afspraak voor een maatwerk sieraad.

 • Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
  Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • Tom_Hope_12_DSC7611
 • IMG_8674-192
 • Casa Jewelry-La Mer Silver Set
 • monogram2
 • 15. Collection SECRETS
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • 2017-02-12 15.43.00