Kennisbank diamanten

Diamant is een kostbare en waardevolle edelsteen. Het is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. De diamant schittert – indien juist geslepen – als geen enkele andere edelsteen. Niets voor niets worden diamanten al eeuwenlang verwerkt in sieraden. Diamanten sieraden zijn elegant en tijdloos.

Ben je op zoek naar een diamanten sieraad? Wij geven je graag een paar handige tips. Hoe beoordeel je bijvoorbeeld de kwaliteit van een diamant? En hoe weet je zeker dat de diamanten op een eerlijke manier verkregen zijn?

De kwaliteit van een diamant

De kwaliteit van een diamant beoordeel je aan de hand van de vier C’s:
1. Cut (slijpvorm)
Een ruwe diamant kan niet als sieraad dienen. Daarom wordt het materiaal geslepen. De meest bekende slijpvorm is de briljant met 57 facetten. Andere veelvoorkomende slijpvormen zijn: marquise, pendeloque, emerald en baguette. De slijpvorm is bepalend voor de schittering van de diamant.

2. Colour (kleur)
Diamanten komen voor in verschillende kleuren. Een kleurloze of puur witte diamant heeft de beste prismawerking. Dit betekent dat de diamant het licht vlekkeloos doorlaat, waardoor een zuivere regenboog ontstaat.

3. Clarity (zuiverheid)
Een diamant is een natuurproduct. Het is daarom goed mogelijk dat er andere stukjes materiaal of onzuiverheden in zitten. Dit is met het blote oog niet zichtbaar. Je kunt de zuiverheid het beste laten beoordelen door een vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Hoe zuiverder de diamant, hoe hoger de waarde.

4. Caratweight (karaatgewicht)
De waarde van diamanten wordt niet uitgedrukt in grootte, maar in karaatgewicht. Eén karaat is 0,2 gram. Grootte speelt hierbij ook een rol: één grote diamant van 2 karaat is meer waard dan twee losse diamanten van 1 karaat.

Echt of nep?

Je krijgt een mooie ring van je partner of je erft een mooi familiestuk. Ben je nieuwsgierig of je een echte diamant hebt gekregen? Met onderstaande tips weet je of je met een echte diamant te maken hebt:

 • Diamanten zijn kostbaar en worden doorgaans alleen geplaatst in (pure) edelmetalen, zoals goud en platina. Heb je een zilver sieraard gekregen dan is de kans groot dat het geen diamant is.
 • Adem uit op de diamant: een nep diamant beslaat, een echte niet. Let wel op dat de diamant goed schoon is voordat je deze test uitvoert.
 • Deze test is wel een beetje tricky: haal een schuurpapiertje over de steen. Bij een echte diamant kan dit geen kwaad, maar heb je met een nepper te maken, dan beschadigt de steen. Zonde van je sieraad, dus pas op!
Lab-grown diamanten

Tegenwoordig bestaan er ook laboratorium diamanten of zogeheten synthetische diamanten.
Labdiamanten zijn chemisch, fysisch en optisch gelijk aan gedolven diamanten, ze verschillen alleen van oorsprong. Waar natuurlijke diamanten miljoenen jaren nodig hebben om te volgroeien is een laboratorium diamant binnen enkele weken volgroeid. De prijs van laboratorium diamanten ligt daarmee automatisch fors lager dan van natuurlijke diamanten. Het is echter niet toegestaan om laboratorium diamanten als gedolven diamanten te verkopen, maar het risico bestaat dat hier misbruik van wordt gemaakt. Wees hier alert op. De keuze die je maakt is natuurlijk aan jou, maar met een labdiamant haal je geen authentiek natuurproduct in huis.

Bloeddiamanten

We kennen allemaal de vreselijke verhalen rondom zogenaamde bloed- of conflictdiamanten. Dit zijn diamanten afkomstig uit conflictgebieden, waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en waarvan de opbrengst toekomt aan de rebellengroeperingen. Sinds 2003 mogen diamanten alleen nog internationaal verhandeld worden als de herkomst door legitieme overheden is gegarandeerd. Dit is vastgesteld in het Kimberley Proces. Dit heeft gezorgd voor veel meer transparantie en een aanzienlijke verbeterslag in de toeleveringsketen van diamanten. Juwelier Van Moorsel werkt uitsluitend met diamanten voorzien van het Kimberley-certificaat.

Onderhoud en reiniging diamanten

De diamant staat bekend als ‘onverslaanbaar’, maar dat wil niet zeggen dat je er niet zorgvuldig mee om moet gaan. Maak de diamant regelmatig schoon in een badje koud water met ammoniak (verdeling 50:50). Laat het sieraad een half uurtje weken en vervolgens drogen op eens stuk papier (let op: niet afspoelen!). Je diamant is vervolgens weer als nieuw. Je kunt je diamanten sieraad ook laten reinigen in onze winkel.

Meer weten over diamanten? Wij verkopen een uitgebreide collectie diamanten sieraden. Wij maken ook diamanten sieraden op maat, zoals diamanten trouwringen. Als erkend Diamantair kunnen wij je alles vertellen over diamanten. Kom naar de winkel voor een persoonlijk advies of maak een afspraak.

 • Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
  Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • Tom_Hope_12_DSC7611
 • IMG_8674-192
 • Casa Jewelry-La Mer Silver Set
 • monogram2
 • 15. Collection SECRETS
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • 2017-02-12 15.43.00