Sieradenetiquette: “Hoe hoort het eigenlijk?”

Stem je sieraden af op de gelegenheid. Op een party kun je best aankomen met blingbling, maar je begrijpt dat dit bij een crematie of begrafenis not done is. Wij geven je een paar tips, zodat je niet uit de toon valt.

Business

Sieraden maken je zakelijke look compleet. Welke sieraden je kiest hangt af van de setting. Doorgaans hebben subtiele sieraden zoals kleine oorknopjes de voorkeur, maar wanneer je in een creatieve omgeving werkt mag je best wat grotere oorbellen dragen. Belangrijk is in elk geval dat het geheel rustig oogt. Dat betekent best dat je mag uitpakken met een opvallend statement sieraad (als dit bij jouw persoonlijkheid past), maar houd de rest rustig. Kies bijvoorbeeld voor een uitgesproken collier in combinatie met kleine oorknopjes.

Gala en feest

Is er een dresscode? Stem je sieraden hierop af. Bij zowel Black tie als White tie mogen de sieraden uitblinken, maar dan vooral in kwaliteit. En laat je horloge bij voorkeur thuis. Ga je naar een
cocktailparty? Dan mag je helemaal los, maar pas op dat de overdaad jouw persoonlijkheid niet overschaduwt. In elk geval geldt dat sieraden jouw look en persoonlijkheid moeten versterken. Ook belangrijk: zorg dat je de gastvrouw of gastheer niet overtreft. Kies bij twijfel altijd voor minder of laat je persoonlijk adviseren door jouw juwelier.

Uitvaart

Bij een uitvaart horen ingetogen sieraden en de regel is dat slechts twee stuks zijn toegestaan. In het etiquetteboek ‘Hoe hoort het eigenlijk…’ (1939) schrijft Amy Groskamp – Ten Have het volgende: “Bij rouwkleding wordt geen goud gedragen, noch juweelen. Alleen parels kunnen bij rouw worden gedragen, echter niet bij zwaren rouw. (alleen zwarte parels).” Met parels zit je dus altijd goed. Je kunt ook voor druppelvormige parels kiezen, als symbool voor tranen van verdriet.

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste sieraden voor een specifieke gelegenheid? Maak een afspraak voor een persoonlijk (styling)advies.

 • Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
  Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • Tom_Hope_12_DSC7611
 • IMG_8674-192
 • Casa Jewelry-La Mer Silver Set
 • monogram2
 • 15. Collection SECRETS
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • 2017-02-12 15.43.00