Zo houd je sieraden langer mooi

Een Van Moorsel-juweel is voor het leven. Met het juiste onderhoud geniet je nog langer van je sieraden. Na verloop van tijd kunnen sieraden hun glans verliezen of slijten zettingen en slotjes. Met onderstaande tips houd je jouw sieraden langer mooi.

Onderhoud zilveren sieraden

Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Hierdoor kunnen zilveren sieraden zwart kleuren. Dit is een natuurlijke reactie onder invloed van waterstofsulfide (zwavel). Het zilver reageert ook met de
natuurlijke oliën die door de huid worden aangemaakt. De reactie verschilt per persoon en is afhankelijk van de zuurgraad van de huid.

Om te voorkomen dat zilveren sieraden zwart worden is het raadzaam om de sieraden af te doen tijdens het sporten, zwemmen, zonnen en schoonmaken. Doe de zilveren sieraden pas om na het aanbrengen van make-up en andere schoonheidsproducten. Bewaar zilveren sieraden in een afgesloten doosje, zodat er zo min mogelijk zwavelhoudende stoffen bij kunnen komen. Je kunt zilveren sieraden eenvoudig reinigen met een speciale zilverdoek.

Onderhoud gouden sieraden

Gouden sieraden kunnen na verloop van tijd hun glans verliezen. Vaak als gevolg door contact met andere materialen. Wat voor zilveren sieraden geldt, geldt ook voor gouden sieraden: doe de sieraden af tijdens het sporten, zwemmen, schoonmaken en slapen. Je kunt zelf gouden sieraden oppoetsen met een zachte doek en een sopje van groene zeep.

Onderhoud platina sieraden

Platina is een hard edelmetaal, waardoor dit materiaal minder snel krast en slijt. Platina sieraden blijven hierdoor langer mooi en stralend. Je kunt de sieraden net als gouden sieraden reinigen met een zachte, vochtige doek. Hiermee verwijder je vuil, maar het sieraad krijgt niet zijn glans terug. Platina sieraden kun je het beste professioneel laten reinigen.

Onderhoud edelstenen en diamanten sieraden

Onder invloed van fel zonlicht kunnen edelstenen verkleuren. Edelstenen zoals amethyst en aquamarijn zijn hier extra gevoelig voor. Ook parfum en schoonmaakmiddelen hebben een negatieve invloed op edelmetalen. Pas hier dus mee op. Je kunt edelstenen reinigen met een zachte, vochtige doek of borstel. Spoel goed af om eventuele zeepresten te verwijden en droog af met een zachte, pluisvrije doek. Controleer daarnaast regelmatig de zettingen. Laat je diamanten sieraad een keer per jaar controleren door een professional. Als erkend Diamantair ben je bij Van Moorsel verzekerd van het juiste onderhoud van jouw diamanten sieraden.

Onderhoud parels

Het is belangrijk dat parels niet uitdrogen. Dit voorkom je door het parelsieraad regelmatig te dragen. De parel wordt als het ware gevoed door het talg en vocht van je huid. Wanneer je het parelsieraad niet regelmatig draagt, bewaar deze dan op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Wrijf de parel in met een druppeltje olijfolie. Gebruik hiervoor een zachte doek. Je kunt de parels ook op deze manier reinigen. Bewaar parelsieraden altijd afzonderlijk in een zakje of doosje om beschadigingen te voorkomen. Het advies is om een parelsnoer of parelarmband elke vijf jaar opnieuw te laten knopen.

Professioneel sieraden onderhoud

Bij Juwelier van Moorsel zijn jouw kostbare sieraden in goede handen. De sieraden worden met zorg behandeld in ons eigen atelier. Dankzij onze materiaalkennis weten we precies welk onderhoud het sieraad nodig heeft. Bovendien ziet de Meester Goudsmid geen detail over het hoofd. Na een onderhoudsbeurt blinkt het sieraad weer als nieuw.