Kennisbank parels

De parel is bezig aan een comeback. Popsterren als Rihanna en Katty Perry hebben het klassieke sieraad nieuw leven in geblazen. Parels hebben niet langer een tuttig imago en zijn niet meer alleen voorbehouden aan oudere dames of royalty’s. Zoals Coco Chanel ooit zei: “A woman needs ropes and ropes of pearls.” Ze heeft gelijk! Parels zijn classy en dankzij hun subtiele verschijning perfect voor vrijwel elke gelegenheid. Van businessmeeting tot rode loper. Van bruiloft tot nachtclub. Parels zijn populair en combineren zowel met een klassieke jurk als met een spijkerbroek.

Hoe ontstaan parels?

Een parel is een cadeautje van de natuur. Ze ontstaan in reactie op bijvoorbeeld een binnengedrongen zandkorrel of stukje vuil. De oester bedekt de indringer telkens met een laagje parelmoer aan (hetzelfde materiaal als de binnenkant van de schelp). Uiteindelijk ontstaat een ronde parel, waardoor het dier geen hinder meer ondervindt van de indringer. Er bestaan verschillende soorten parels.

‘Echte’ en gecultiveerde parels

We onderscheiden ‘echte’ parels en gecultiveerde parels. Echte parels komen oorspronkelijk uit de Perzische Golf, Rode Zee en Golf van Mannar. Ze worden gevormd in de Pinctada Radiata oestersoort. Deze parels kenmerken zich door een geelachtige gloed en zijn tegenwoordig zeer zeldzaam (en duur), omdat parelduiken nauwelijks nog voorkomt. Parelduiken was sowieso een gevaarlijke bezigheid. Dit verklaart de opkomst van parelkwekerijen. Hier ontstaan de zogenaamde gecultiveerde parels. Een gecultiveerde parel is nog steeds een natuurproduct, maar ontstaan door menselijke interventie. Bekende parelsoorten zijn de Akoya parels, Tahiti parels en Zuidzee parels. Dit zijn allemaal zoutwaterparels, afkomstig uit oesters.

Zoutwaterparels en zoetwaterparels

Naast zoutwaterparels bestaan er ook zoetwaterparels. Zoetwaterparels zijn afkomstig uit mosselen en groeien met meerdere in één schelp. Een zoutwaterparel groeit meestal alleen in een oester. Hierdoor zijn zoutwaterparels veel zeldzamer en dus duurder dan zoetwaterparels. De waarde van de parel wordt bepaald door de grootte, vorm, kleur, glans, oppervlakte kenmerken en dikte van de bovenlaag. Zoutwaterparels hebben doorgaans meer glans en zijn dikker dan zoetwaterparels.

Echt of nep?

Er zijn veel parelsieraden verkrijgbaar met neppe parels. Wanneer je kiest voor een parelsieraad (of deze krijgt) dan wil je natuurlijk graag weten of deze echt is. Dit is heel eenvoudig te achterhalen:

1. Kijken
Een parel is een natuurproduct. Daarom is iedere parel uniek, gelet op kleur, vorm, grootte en glans (luster). Wanneer de parels identiek zijn, dan is de kans groot dat deze niet echt zijn.
Er bestaan wel parelsnoeren die nagenoeg gelijk zijn, maar hiervoor betaal je dan ook een hogere prijs. Parelsieraden in het hoge prijssegment worden bovendien altijd geleverd met een certificaat van echtheid.

2. Voelen
Echte parels voelen altijd koel aan, zelfs als het warm is.

3. Wrijven
Wanneer je parels langs elkaar wrijft treedt er een soort schurend effect op. Je voelt een beetje weerstand en er kan ook beetje poeder vanaf komen. Wees gerust, dit schaadt de parel niet. Nep parels glijden zonder weerstand over elkaar. Je kunt de parels ook langs je tanden wrijven om te kijken of je weerstand ervaart.

Reiniging en onderhoud parels

Parels zijn natuurproducten en hebben soms verzorging nodig. Het is belangrijk dat de parels niet uitdrogen. Dit voorkom je door het parelsieraad regelmatig te dragen. De parel wordt als het ware gevoed door het talg en vocht van je huid. Wanneer je het parelsieraad niet regelmatig draagt, bewaar deze dan op kamertemperatuur en niet in direct zonlicht. Wrijf de parel in met een druppeltje olijfolie. Gebruik hiervoor een zachte doek. Je kunt de parels ook op deze manier reinigen. Bewaar parelsieraden altijd afzonderlijk in een zakje of doosje om beschadigingen te voorkomen. Het advies is om een parelsnoer of parelarmband elke vijf jaar opnieuw te laten knopen. Kom voor professionele reiniging en onderhoud van parelsieraden naar onze winkel.

Meer weten over parelsieraden? Bekijk onze collectie parelsieraden in onze winkel in Oud-Beijerland en laat je inspireren door de mogelijkheden.

 • Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
  Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • Tom_Hope_12_DSC7611
 • IMG_8674-192
 • Casa Jewelry-La Mer Silver Set
 • monogram2
 • 15. Collection SECRETS
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • 2017-02-12 15.43.00