Verschillende zettingen en chatons

Een edelsteen kan op verschillende manieren in een sieraad worden gezet. De juiste zetting van de steen is van groot belang voor de uitstraling van het sieraad. De zetting beïnvloedt namelijk de schittering van de diamant. Een open zetting bijvoorbeeld, zorgt voor een maximale schittering. Het licht valt met een open zetting optimaal door de diamant heen.

Er bestaan verschillende soorten zettingen:
– Chatonzetting (klauwzetting)
De chatonzetting is de meest gebruikte techniek voor het zetten van edelstenen. De diamant wordt door middel van vier of zes pootjes vastgezet. De uiteinden van de pootjes worden omgebogen, zodat de edelsteen op zijn plek blijft. Doordat de zetting open is vangt de steen veel licht, voor een maximale schittering. De pootjes kunnen echter slijten, waardoor je de zetting één keer per jaar moet laten controleren.

– Kastzetting
Bij een kastzetting ligt de edelsteen in een rusting. Een rusting is een klein opstaand randje, waarop de edelsten ‘rust’. De bovenzijde van de rand wordt als het ware over de steen geperst. Hierdoor kan de steen niet uit de zetting vallen en is de kans op slijtage klein. Door de rand rondom de steen oogt de edelsteen groter. Nadeel is het feit dat er minder licht door de steen valt, waardoor deze minder schittert.

– Gladomzetting
Een gladomzetting is een vorm van een incrustatiezetting, bedoeld om kleine edelstenen bij elkaar te zetten. Deze zetting lijkt veel op de kastzetting, met als verschil dat de steen in het oppervlak van het sieraad wordt geplaatst. Het omliggende metaal houdt de steen op zijn plaats. In tegenstelling tot een kastzetting hoeft het metaal niet over de steen worden geperst.

– Pavézetting
Een pavézetting is eveneens een incrustatiezetting. Het is de meest gebruikte techniek voor het zetten van kleine steentjes. De kleine stenen worden dicht tegen elkaar geplaatst. Er is een minimale hoeveelheid metaal zichtbaar. Hierdoor lijkt het alsof de ring één grote diamant is.

– Railzetting
Bij een railzetting wordt er een sleuf in de ring gemaakt, waarin de diamantjes strak tegen elkaar worden geplaatst. Deze zetting is vooral geschikt voor stenen van gelijke grootte en met rechte hoeken, zoals Princess geslepen diamanten. Ook dit is een vorm van een incrustatiezetting. De bovenrand voorkomt dat de steentjes uit de ring vallen.

– Spanzetting
Bij een spanzetting wordt de edelsteen tussen de ring geklemd. De steen zweeft als het ware tussen de ring. Dit oogt super strak en er is sprake van een optimale lichtinval. Een spanzetting is alleen geschikt voor harde stenen, zoals diamant, saffier en robijn.

Diamantzetter

Diamantzetten is een zeer specialistisch precisiewerk. Soms moet er zelfs een microscoop aan te pas komen. Als erkend Diamantair verstaan wij ons vak. Wij hebben veel ervaring met edelsteenzettingen. Een ring met een grote solitair diamant heeft een andere zetting nodig dan een ring met meerdere kleine briljanten Elk type zetting heeft zijn eigen voor- en nadelen en specifieke uitstraling. Er zijn ook combinaties van zettingen mogelijk. Wij adviseren je graag bij het maken van de juiste keuze. Kom naar de winkel of maak een vrijblijvende afspraak.

 • Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
  Bar - Swarovski steelgrey - Colorful & Sparkling
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • Tom_Hope_12_DSC7611
 • IMG_8674-192
 • Casa Jewelry-La Mer Silver Set
 • monogram2
 • 15. Collection SECRETS
 • Processed with VSCO with g7 preset
 • 2017-02-12 15.43.00